Fakta om klitoris

Kvinnans klitoris är ett sexuellt organ som bara finns hos kvinnliga däggdjur. Hos människan hittas det knappliknande organet nära den främre delen av de inre blygdläpparna och straxt över urinöppningen och vaginan. Till skillnad från penis, som på många områden är jämförbar med klitoris, så leder dock inte klitoris urinen ut ur kroppen. Kvinnans mest känsliga erogena zon är klitoris och stimulering av den kan ge sexuell retning och en uppsvällande effekt. Fortsatt stimulering av klitoris kan leda till sexuell tillfredsställelse och orgasm, vilket är själva klimax i kvinnans sexuella njutning.

Ordet “klitoris” finns det flera etymologiska teorier om, bland annat att ordets ursprung skulle komma från grekiskan och verbet “kleiein” (att stänga) och även andra grekiska ord tros vara tänkbara i sammanhanget, bland annat verbet “att kittla”. Men clitoris (latin) från grekiskans kleitoris “liten kulle” är en av de mest vedertagna teorierna. Engelskans slang för klitoris, “clit”, tros ha uppkommit någon gång under 1950-talet. Det kan också vara runt denna tid som svenskarna började använda slangformen av ordet klitoris, “klitta”.

Klitoris kan enkelt beskrivas som ett organ som har storleken och formen av en ärta, men eftersom klitoris innehåller svällkroppar så kan den också förstoras. Men klitoris uppbyggnad är mycket mer komplex än så, med både yttre och inre beståndsdelar. Klitoris topp (clitoral glans) kan liknas vid penisens ollon och toppen är också försedd med en sorts förhud (prepuce), som till viss del eller helt döljer toppen. Toppen på klitoris tros ha fem gånger fler känselceller än mannens ollon och kan därför reagera kraftigt på direkt beröring och det kan till och med upplevas som smärtsamt. Därför finns kvinnans förhud som ett skydd och det är den huden som rörs över klitoris när klitoris stimuleras.

Beröring och stimulering av klitoris, genom exempelvis händer, penis eller klitorisvibrator, ger kvinnan orgasm. Många kvinnor kan få många orgasmer i rad, medan andra blir överkänsliga på klitoris efter första orgasmen och måste vänta en stund innan nästa.

Prova något nytt…


Golden Passion
En mycket sober och elegant klitorisstimulator med sju kraftfulla vibrationslägen. En engelsk kvalitetsprodukt som garanterar många timmars njutning.